Plněná kedlubna

Napsal

Hledáte specialitku, kterou byste ohromili známé? Zkuste plněnou kedlubnu. Nejenže se takové jídlo obvykle nevaří, ale navíc je zdravé. Zvládnete ho za hodinu a dvacet minut.

Potřeby pro dvě osoby

125 gramů jáhel
Jódová sůl
Čtyři malé kedlubny s listy
Jedna malá cibule
100 gramů hub, nejlépe žampionů
Jedna polévková lžíce oleje
Dvě lžíce nasekané hladké petrželky
Jedna lžíce smetany
Bílý pepř
Muškátový ořech

Postup

Jáhly vložíme do hrnce se čtvrt litrem osolené vody a přivedeme do varu. Přikryjeme a necháme na mírném plameni 15 až 20 minut vařit.

Kedlubny oloupeme, listy odložíme stranou, a vaříme v osolené vodě asi čtvrt hodiny tak, aby zelenina nebyla moc měkká. U každé kedlubny si odřízneme víko z té strany, ze které vyrůstaly listy. Vnitřek vydloubneme a nakrájíme na kostičky. Pak oloupeme cibuli, očistíme houby a obojí nadrobno nasekáme. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli s houbami osmažíme. Přidáme kousky kedlubny a vše podusíme.

Polovinu petrželky, dvě polévkové lžíce vařených jáhel (zbytek udržujeme v teple) a smetanu přimícháme k náplni. Osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým ořechem. Vydlabané kedlubny naplníme hotovou masou a přiklopíme víkem.

Plněné kedlubny vložíme do širokého hrnce a přelijeme 150 mililitry vývaru. Přikryjeme a čtvrt hodiny dusíme. Listy kedlubny najemno nasekáme a smícháme se zbylou petrželkou a jáhly. Hotové kedlubny pak podáváme s připravenými jáhly a vše jemně pokapeme teplou šťávou z hrnce.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *