Polévka z červené čočky

Napsal

Nechcete dělat jen klasické vývary s nudlemi? Pak ochutnejte polévku z červené čočky. Určitě potěší vaše chuťové buňky. Na přípravu vám postačí 25 minut

Potřeby

1 sušená meruňka
1 cibule šalotka
Půl polévkové lžíce másla
75 gramů červené čočky
400 mililitrů zeleninového vývaru
Čtvrt lžičky mletého koriandru
Jeden malý pomeranč
50 mililitrů mléka s obsahem 1,5 % tuku
Jódová sůl
Černý pepř
Cayenský pepř
Několik lístků petrželky pro ozdobení

Postup

Meruňku vložíme do misky s trochou vlažné vody, přikryjeme a necháme změknout.
Šalotku oloupeme a nadrobno nasekáme. Máslo rozpustíme v hrnci na plévku a v něm pak nakrájenou cibuli na středním plameni mírně podusíme. Přidáme čočku a zeleninový vývar a okořeníme koriandrem. Přivedeme do varu, přikryjeme pokličkou a na středním plameni necháme polévku asi 15 minut vařit.
Mezitím omyjeme pomeranč teplou vodou a osušíme. Nožem nebo škrabkou ořízneme trochu pomerančové kůry v jemných proužcích. Pak pomeranč rozpůlíme a vymačkáme šťávu.
Obsah hrnce rozmixujeme ručním mixérem na jemné pyré. Pak přimícháme mléko a pomerančovou šťávu, dochutíme solí a pepřem. Vodu z meruňky slijeme, meruňku osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Připravenou čočkovou polévku rozdělíme do dvou hlubokých talířů. Nakonec posypeme nakrájenou meruňkou, pomerančovou kůrou a petrželkou.

Protože červená čočka je loupaná, je velmi rychle uvařená. Z čočky se sušenými meruňkami a pomeranči připravíte snadno jemnou polévku, která bude chutnat nejen vám, ale i vašim hostům.

TIP : Čočka patří stejně jako hrách a fazole mezi luštěniny. Obsahuje spoustu minerálních látek a vitamín B1, který mimo jiné příznivě působí na činnost svalstva a mozku. Ochutnejte také fazolovou polévku!

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *