Hrnkový perník – recept

Není snad nikdo, kdo by neznal tento hnědý, voňavý a sladký zákusek. Původní recept byl pouze z mouky, medu a pepře. Díky pepři získal svůj název (původně peprník) . Dnes se do těsta přidává více druhů koření, například skořice, anýz nebo hřebíček. To zásluhou těchto aromatických druhů koření je perník specifický svou vůní. 

Recept, který dnes přinášíme, není na tradiční vykrajované perníčky známé po celém světě a s tradicí ve městě Pardubice, ale jedná se o perník pečený jako litá buchta na plech.

Je mnoho receptů na tento skvělý sladký moučník, my se s vámi podělíme o náš oblíbený recept. Jistě s ním oslníte členy vaší rodiny.  

Jak upéct hrnkový perník

Co budeme potřebovat:

  • 1 hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 kypřící prášek do perníku (nebo obyčejný a lžičku perníkového koření)
  • 3 lžíce kakaa
  • podle chuti nadrcené vlašské ořechy

Na ozdobu:

  • lžíce másla
  • čokoláda na vaření
  • podle potřeby trochu mléka
  • kokos

Jak budeme postupovat:

Cukr, prosátou polohrubou mouku, kakao a kypřící prášek do perníku, popřípadě i nasekané vlašské ořechy smícháme v míse. K tomu přidáme odměřené mléko, olej a jedno vejce. Vše důkladně promícháme na hladké těsto. Těsto vylijeme na předem vymazaný a vysypaný plech nebo na plech, na kterém máme pečící papír. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca na 20 minut. Než perník vyndáme z trouby, zkontrolujeme, jestli je těsto upečené tak, že doprostřed píchneme špejlí nebo párátkem. Po upečení necháme vychladnout. 

Mezitím si připravíme polevu. Do kastrůlku, který ohříváme ve vodní lázni, dáme rozlámané kousky čokolády, lžíci másla a tři lžíce mléka. Necháme rozehřát, aby se všechny ingredience spojily. Čokoládovou polevou potřeme vychladlý perník a posypeme hojně strouhaným kokosem. 

Náš tip: vychladlý upečený perník můžete podélně rozříznout a promazat pikantní marmeládou, například višňovou nebo rybízovou. 

Perník je také velmi dobrý s citronovou polevou. Tu připravíte tak, že utřete moučkový cukr se šťávou z citronu.

Také máte rádi hrníčkové recepty? Zkuste také hrnkovou citronovou bábovku!

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *