Proč pěstovat moruše

Morušovníky se u nás pěstují už po staletí, přestože jejich původním domovem je Asie. Na našem území najdete stromy staré i 200 let, svou výškou 15 – 18 m a rozložitou korunou působí velmi impozantně. 

S morušemi se můžete setkat ve variantách: Jejich plody jsou bílé a červené (až černé), tvarem připomínají protáhlé ostružiny nebo maliny. Mají velmi osvěžující, sladkokyselou až sladkou chuť a dají se konzumovat přímo nebo zpracovávat do zavařenin, nakládat na víno a podobně.

Moruše se vrací

Dříve se u nás moruše pěstovaly opravdu hodně. Snad každá rodina na jižní Moravě měla na zahradě svůj morušovník. Bývaly hojně využívané v kuchyni – pro přímou konzumaci, kompotování nebo výrobu moštu, džemu, vína i pálenky. Po usušení sloužily jako přírodní sladidlo. Dodnes se s nimi setkáte i na jiných místech, často na veřejných místech, v parcích. V současné době se morušovníky do našich zahrad vrací, protože mají prokazatelně pozitivní účinky na naše zdraví.

Co dokážou moruše

Plody morušovníku jsou bohaté na vitamíny a stopové prvky, konkrétně je to vitamin C a K, vápník, fosfor, hořčík, draslík a železo. Samozřejmě obsahují vlákninu, mají ovšem i vysoký podíl bílkovin a až 50 % přírodního cukru, takže dokážou nahradit ten rafinovaný řepný. Některé studie udávají moruše také jako zdroj resveratrolu, což je přírodní antioxidant, který pomáhá při léčbě rakoviny.

Moruše působí antibakteriálně a močopudně, zbavují organismus se hlenů, zmírňují kašel, bolesti v krku a snižují horečky.  Jsou velmi prospěšné při cukrovce – obsahují moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů. Můžete je využít při léčbě vysokého tlaku, chudokrevnosti a prevenci cévních onemocnění, při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek i při zánětech žaludku.

Zdravé jsou také listy morušovníku. Obsahují fytosteroly, které snižují hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného cholesterolu. Látka gamma aminobutyricacid působí antistresově a vyrovnává krevní tlak. Čaj z nich podporuje funkci jater a pomáhá při revmatismu.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *