Rajčata v hlavní roli – 2 recepty, na kterých si smlsnete!
Napsal Nikol Blahova
Rajčata jsou v kuchyni – ať už české, italské či jiné – velice oblíbenou ingrediencí. Dají se připravit na mnoho způsobů, chutnají skvěle jako hlavní část pokrmu i jako jeho chutná součást – druhé housle, které hrají lahodnou muziku. Nevadí vám rajčata v jakékoli podobě? Proč se tedy nenecháte inspirovat naším dnešním článkem, jehož řádky vám přináší dva lahodné recepty, na kterých si zaručeně smlsnete! Pojďte s námi do kuchyně, kde jsou rajčata v hlavní roli!
Rajčata plněná špenátem
Potřebujete:
- 1 hrníček uvařené quinoi
- 6 ks velkých rajčat
- 1 ks cibule
- 50 g nivy
- 2-3 stroužky česneku podle chuti
- 2 hrstičky baby špenátu
- 2 lžíce olivového oleje
- špetku soli a pepře podle chuti
Postup přípravy:
- Quinoi propláchněte vodou a uvařte.
- Troubu si předem předehřejte na 250 °C.
- Rajčata omyjte, zbavte je vrchní části a vydlabejte vnitřek.
- Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobno a nechte na oleji zesklovatět.
- Přidejte baby špenát, přikryjte pokličkou a nechte podusit.
- Odstavte, vmíchejte rozšlehané vejce, nastrouhanou nivu a pečlivě promíchejte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Připravená a vydlabaná rajčata naplňte směsí a zapečte 20 minut v troubě.
Rajčata zapečená v troubě
Potřebujete:
- 6 ks velkých rajčat
- 2 lžíce balsamico octu
- 6 lžic panenského olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 3 lžíce kozího sýra
- 6 větviček rozmarýnu
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejete na 200 °C.
- Rajčata omyjte a nakrájejte na silné plátky.
- Plátky rajčat osolte a opepřete dle chuti, uložte na plech s pečícím papírem, pokapejte olejem a balsamico octem.
- Pečte v troubě přibližně 45 – 50 minut.
- Nakonec podávejte s rozdrobeným kozím sýrem a nasekaným rozmarýnem.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023