Rajčatová passata se zeleninou

Sběr rajčat vrcholí a vy už možná ani nevíte, co si s nimi počít. Jasně, že nejlepší jsou čerstvé jen tak do ruky, případně v zeleninových salátech, ale když jich je hodně, tak se mohou přejíst. Pak je dobré některé uchovat pro pozdější potřebu.

Rajčatová passata je jedním ze způsobů, jak využít úrodu rajčat a dopřát si je klidně uprostřed tuhé zimy. Passata je vlastně omáčka vhodná na pizzu či těstoviny. Když do ní přidáte ještě další zeleninu, získáte opravdovou pochoutku, která s těmi kupovanými má společný jen název.

Suroviny na passatu

Z následujících ingrediencí získáte zhruba pět litrů lahodné omáčky:

  • 6 kg rajčat
  • 4 velké cibule
  • 15 stroužků česneku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • 2 velké červené papriky
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky oregana
  • 2 snítky rozmarýnu
  • hrstka bazalkových lístků
  • lžička sušeného chilli (pokud nemáte rádi ostré, vynechte)
  • lžička mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce olivového oleje

Příprava passaty

Pokud budete omáčku mixovat, nemusíte rajčata loupat, v opačném případě bude nutné je oloupat nebo podušená propasírovat přes síto. Rajčata omyjte a nakrájejte. Připravte si velký a vysoký hrnec,rozehřejte v něm olej a dozlatova osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte.

Potom přisypejte nakrájená rajčata, přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Rajčata si pustí vodu, což vůbec není na škodu, aspoň se směs nebude připalovat. Přesto raději často míchejte.

Z uvařené směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku buď dohladka rozmixujte nebo propasírujte. Následně ji přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *