Recept na bramboračku s čerstvými houbami
Napsal Jana Kováčová
Těžko bychom v české gastronomii našli lidovější polévku, než je bramboračka. Má typickou zeleninovou chuť, je sytá, protože se do ní dává opravdu hodně brambor a zeleniny a navíc ještě jíška, ale když do ní přidáte čerstvé houby, je to neskutečná dobrota.
Recept na bramboračku s houbami se lokálně může lišit, takže na jihu Čech vám ji uvaří jinak, než v Beskydech. Proto vám bude možná chvíli trvat, než si najdete ten svůj oblíbený. Nebo ho možná už máte, ale chcete vyzkoušet něco nového. V každém případě přinášíme osvědčený recept na bramboračku s čerstvými houbami jako inspiraci pro všechny.
Jak uvařit bramboračku s houbami
Chuť bramborové polévky se odvíjí od toho, jakou do ní dáte zeleninu a jaké koření. Na tu nejlepší bramboračku, co znám, potřebujete:
- brambory
- mrkev
- celer
- petržel
- kapustu
- cibuli
- česnek
- tuk
- hl. mouku
- vývar (masox)
- houby
- pepř, sůl
- kmín
- majoránku
- libeček
- petrželovou nebo celerovou nať
U bramboračky se těžko uvádí nějaké množství, protože to se do velké míry řídí chutí strávníků. Někdo má rád hodně zeleniny, někdo potřebuje opravdu velké množství brambor a někdo má rád, když v polévce plave dost hub. Obvyklé množství na polévku pro 4 lidi je jeden balíček čerstvé zeleniny do polévky, cca 4 středně velké brambory a hrst vyčištěných a nakrájených hub.
Postup:
Prozradím vám nejjednodušší způsob, jak si uvařit tu nejlepší bramboračku. Všechnu zeleninu (kromě česneku), brambory a houby umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Vše dejte do hrnce, přidejte kostku bujonu, sůl, pepř, kmín a majoránku, zalijte vodou a dejte vařit.
Mezitím si z tuku (nejlepší je sádlo) a z hladké mouky připravte tmavší jíšku. Když jssou brambory a zelenina měkké, přidejte do polévky jíšku, prolisovaný česnek, ještě trochu majoránky a případně dochuťte solí a pepřem. Polévku ještě asi 10 minut provařte, aby z ní nebyla cítit mouka. Hotová bramboračka má zeleninovou chuť a voní po houbách, majoránce a česneku.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023