Recept na cibulovou marmeládu
Napsal Jana Kováčová
Cibulová marmeláda je hustá, sladko-slaná navinulá omáčka, která se výborně hodí k masu. Vyzkoušet byste ji měli s uzeným, s domácí paštikou nebo například s pečeným bažantem a jinou drůbeží. Skvělá je i s výraznými sýry, například s kozím, nebo ji můžete zkusit přidat na domácí pizzu.
Příprava cibulové marmelády (nebo také cibulového chutney) je celkem jednoduchá. Výborná je z červené cibule a podlévaná Portským, ale použít můžete i světlou cibuli a jakékoliv polosladké červené víno. Důležité při její přípravě je hlavně dobře cibuli zkaramelizovat a trpělivě ji redukovat do požadované hustoty.
Marmeláda z červené cibule
Na marmeládu budete potřebovat tyto suroviny:
- 1 kg červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 70 g másla
- 2 lžíce oleje
- 140 g hnědého cukru (nebo medu)
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu
- 300 ml červeného vína
- 200 ml červeného vinného octa
- špetka soli
- pepř
- špetka mletého chilli (nemusí být)
Nejprve si cibuli nakrájíte na proužky a česnek na plátky. V hrnci rozpustíte máslo a olej, vysypete do něj cibuli a česnek a mícháte, až se cibule máslem a olejem obalí. Potom přisypete cukr s tymiánem, solí a pepřem, případně přidáte chilli, a promícháte. Na nejnižším stupni pak odkryté vaříte za občasného promíchání 40 až 50 minut, až se vzniklá šťáva odpaří a cibule začne karamelizovat. V této fázi přilijete červené polosladké víno a vinný ocet a za častého míchání vaříte na vyšším stupni dalších 25 až 30 minut.
Hotová marmeláda má tmavou, téměř mahagonovou barvu a hustou konzistenci. Nechte ji vychladnout a potom jí naplňte malé sterilizované skleničky. Ty pevně uzavřete a uchovávejte v chladu. Teoreticky by vám měla cibulová marmeláda vydržet i tři měsíce, ale věřte, že ji sníte mnohem dříve, než by se mohla začít kazit.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023