Recept na domácí tiramisu

Když se v Čechách řekne domácí tiramisu, často jde o tuzemskou variaci na typický italský moučník z mascarpone, kávy a piškotů, který dobyl celý svět. Jeden známý šéfkuchař řekl, že Češi jsou mistry náhražek. U tiramisu je to, bohužel, velká pravda. Místo mascarpone používáme pomazánkové máslo, místo cukrářských piškotů ty dětské, levnější, prostě všechno originální něčím nahradíme.

Náš recept na domácí tiramisu využívá originálních surovin a snaží se co nejvíc přiblížit dezertu, který si dáváte na dovolené v Itálii. Žádné náhražky, ale opravdové mascarpone, silné pravé italské espresso, mandlový likér amaretto a dlouhé cukrářské piškoty, ideálně Savoiardi nebo Pavesini.

Tiramisu jako v Itálii

Jak už bylo zmíněno, trik je ve správných surovinách. Vzhledem k tomu, že je tiramisu dezert spíš sváteční, určitě vás jednou za čas jejich pořízení nezruinuje. Co si tedy musíte připravit?

  • 500 g mascarpone 
  • 5 lžic cukru krupice
  • 5 čerstvých vajec
  • 40 ml likéru Amaretto/Barbero
  • 200 silné kávy (nejlépe espresso z kávovaru)
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • holandské kakao na posypání

Příprava tiramisu

Nejprve si uvařte silnou kávu a přelijte ji do širší misky nebo hlubokého talíře a nechte vychladnout. Potom do ní zamíchejte amaretto (nemusí být). Do dvou misek oddělte žloutky od bílků a do každé přidejte polovinu cukru. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Bílky s cukrem také našlehejte, aby se úplně rozpustil cukr. Potom do žloutkové směsi přidejte tiramisu a vymíchejte dohladka. Do krému nakonec postupně vmíchejte i sníh z bílků tak, že vařečkou mícháte odspoda nahoru (tiramisu znamená italsky “táhni mě nahoru”) a krém jakoby obracejte. Hotový krém má být nadýchaný a ne příliš vlhký. 

Připravte si formu, do níž chcete tiramisu připravit. Na dno dejte vrstvu krému, na ni klaďte piškoty namočené v kávě. Následuje další vrstva krému a opět namočené piškoty. Končíte vrstvou krému, kterou přes sítko poprášíte dobrým kakaem holandského typu. Hotové dejte odpočinout do ledničky nejlépe přes noc. Tiramisu je nejlepší druhý den, kdy se všechny chuti propojí.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *