Recept na jáhlovou kaši
Napsal Jana Kováčová
Je velká škoda, že se jáhly docela vytratily z našeho jídelníčku, protože díky jejich vysokému obsahu minerálních látek jsou důležité pro stavbu kostí, kloubů a vaziv. Z toho důvodu bychom je měli vařit alespoň dětem.
Jáhly jsou velmi dobře stravitelné, z minerálních látek obsahují především hořčík, draslík, křemík, fosfor, železo, měď a zinek, dále vitamíny B1 a B2. Jsou zdrojem pomalých sacharidů a neobsahují lepek. Zkuste si jednou pro změnu připravit k snídani jáhlovou kaši, jejich chuť vás překvapí.
Základní jáhlová kaše
Na přípravu jáhlové kaše potřebujete:
- 1 hrnek jáhel
- 2,5 hrnku polotučného mléka
- 20 g másla
- špetku soli
Na dochucení: med, čerstvé nebo sušené ovoce, ořechy, kakao či kokos
Postup:
Nejprve jáhly důkladně propláchněte horkou vodou. Tím je zbavíte nahořklé chuti. Potom je zalijte mlékem, přidejte trošku soli a dejte je zvolna vařit. Když je mléko horké, přidejte máslo a za stálého míchání vařte do zhoustnutí, tedy asi 12 – 15 minut.
Jáhlovou kaši podle chuti oslaďte medem nebo cukrem, můžete použít i vanilkový cukr. Další přísady si pak dejte podle vlastní chuti a podle toho, co doma právě máte.
Oblíbené dochucení jáhlové kaše
Já osobně mám nejraději jáhlovou kaši s medem, vlašskými ořechy a rozinkami. Rozinky i ořechy můžete vařit s jáhlami, medem doslaďte, až když kaše trochu vychladne, aby se z medu neztratili vitamíny a hodnotné látky.
Výborná varianta je jáhlová kaše s jablky a skořicí. Do uvařené kaše přidejte nastrouhané jablko a skořici podle chuti. Opět je dobré osladit medem, je zdravější než cukr.
Trochu exoticky chutná kaše s banánem a pekanovými ořechy. Do uvařené jáhlové kaše přidejte nasekané pekanové ořechy, rozmačkaný banán a doslaďte javorovým sirupem. Vhodný je i čekankový či rýžový sirup, případně opět med.
Ať už se rozhodnete ochutit si jáhlovou kaši čímkoliv, rozhodně tuto zdravou snídani dopřejte sobě a svým dětem co nejčastěji.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023