Recept na kuskus

Kuskus jsme si oblíbili díky dovoleným v Egyptě, Maroku a dalších severoafrických zemích. O to víc, když vyšlo najevo, jak jednoduše se kuskus připravuje. Žádné dlouhé vaření, jen spařit horkou vodou a nechat odstát.

Kuskus je do kuliček omletá krupice z pšenice, ječmene nebo prosa a rozumí si se zeleninou i masem. Studený se přidává do salátů a můžete si ho připravit i na sladko. Jestli hledáte nějaký tip, jak si kuskus zařadit do jídelníčku, zkuste třeba následující recept.

Kuskus s tuňákem a rajčaty

Tento recept oceníte za slunečných letních dnů, kdy se nechce stát dlouho u sporáku a šikne se spíš lehký oběd, než něco komplikovaného a těžko stravitelného. Na kuskus s tuňákem a rajčaty si připravte:

  • 250 g kuskusu
  • 375 ml vody nebo horkého vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • 400 g rajčat (najkrájená na větší kostky)
  • malou konzervu tuňáka ve vlastní šťávě
  • olivový olej
  • větší stroužek česneku
  • čerstvou bazalku
  • středně velkou cibuli
  • sůl

Kuskus dejte do misky a smíchejte s lžičkou oleje. Přelijte ho osolenou vařící vodou nebo vývarem, přiklopte pokličkou a nechte odstát asi 15 minut. Poměr kuskusu a vody dodržte 1:1,5, protože rajčata si ještě pustí šťávu a kdybyste dali víc vody, pokrm by byl moc vlhký.

Mezitím si na pánvi osmahněte na oleji cibulku, přidejte utřený stroužek česneku, krátce orestujte a potom přimíchejte nakrájená rajčata. Jakmile se rajčata prohřejí a trošku změknou, přidejte do směsi tuňáka, znovu promíchejte a krátce prohřejte. Nakonec vmíchejte napařený kuskus, podle chuti přisolte a dochuťte lístky čerstvé bazalky. Jednotlivé porce můžete posypat strouhaným sýrem, nejlépe kozím.

Letní varianta:

Jestliže je venku příliš horko na vaření, smíchejte v míse nadrobno nakrájenou cibulku, na kostky nakrájená rajčata, tuňáka i s nálevem a napařený kuskus. Přisolte a přidejte lístky bazalky. Takto připravený salát můžete před podáváním ještě chvíli nechat chladit v lednici.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *