Recept na nejlepší celerové hranolky
Napsal Jana Kováčová
Jestli hledáte zdravější alternativy oblíbených dobrot do svého jídelníčku, určitě jste už přemýšleli i nad tím, čím nahradit bramborové hranolky. Hlavně ti, co omezují příjem sacharidů (carbohydrátů) ve stravě, stále častěji volí jako přílohu i zdravé “zobání” zeleninové hranolky. A jedny z nejlepších jsou hranolky celerové.
Celer je zelenina velmi zdravá, s velkou přidanou hodnotou. Bulva celeru obsahuje řadu minerálních látek a organických kyselin, dokáže regulovat hladinu hormonů, cholesterolu v krvi i krevní tlak, detoxikovat tělo i zklidnit nervy. A říká se, že celer je afrodiziakum.
Jak na celerové hranolky
Aby byly opravdu zdravé, jsou nejlepší celerové hranolky pečené v troubě. Kdo má rád, když vynikne typická celerová chuť, stačí mu jen je osolit, výborné jsou ale jemně nakořeněné. Co na celerové hranolky budete potřebovat?
- 1 kg očištěného celeru
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- koření podle chuti (směs sušeného česneku, tymiánu, oregana, papriky, chilli a podobně; můžete také použít některou z hotových směsí, například směs koření na americké brambory)
Nejprve si celerové bulvy nakrájejte na hranolky asi centimetr silné, dejte je do mísy a zalijte olejem. Na talířku si smíchejte koření a směsí pak celerové hranolky posypejte. Množství koření záleží čistě jen na vaší chuti.
Předehřejte si troubu na 230 °C a na plech dejte pečící papír. Celer ještě jednou důkladně promíchejte, aby se obalil směsí koření a olejem a rozprostřete ho na plech. Pečte do té doby, než budou hranolky měkké a zlatavé. V průběhu pečení je dobré je obrátit, aby se propekly stejnoměrně. Hotové celerové hranolky podávejte k masu, s dipem nebo jen tak na chuť místo chipsů.
Tip na dip: do kelímku kysané smetany přidejte trošku soli a drcený česnek nebo kopr nebo pažitku. Můžete také dát směs bylinek, které máte rádi, například provensálské, případně ochutit troškou paprikové pasty (harissa nebo balkánský ajvar).
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023