Recept na nejlepší celerové hranolky

Jestli hledáte zdravější alternativy oblíbených dobrot do svého jídelníčku, určitě jste už přemýšleli i nad tím, čím nahradit bramborové hranolky. Hlavně ti, co omezují příjem sacharidů (carbohydrátů) ve stravě, stále častěji volí jako přílohu i zdravé “zobání” zeleninové hranolky. A jedny z nejlepších jsou hranolky celerové.

Celer je zelenina velmi zdravá, s velkou přidanou hodnotou. Bulva celeru obsahuje řadu minerálních látek a organických kyselin, dokáže regulovat hladinu hormonů, cholesterolu v krvi i krevní tlak, detoxikovat tělo i zklidnit nervy. A říká se, že celer je afrodiziakum.

Jak na celerové hranolky

Aby byly opravdu zdravé, jsou nejlepší celerové hranolky pečené v troubě. Kdo má rád, když vynikne typická celerová chuť, stačí mu jen je osolit, výborné jsou ale jemně nakořeněné. Co na celerové hranolky budete potřebovat?

  • 1 kg očištěného celeru 
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • koření podle chuti (směs sušeného česneku, tymiánu, oregana, papriky, chilli a podobně; můžete také použít některou z hotových směsí, například směs koření na americké brambory)

Nejprve si celerové bulvy nakrájejte na hranolky asi centimetr silné, dejte je do mísy a zalijte olejem. Na talířku si smíchejte koření a směsí pak celerové hranolky posypejte. Množství koření záleží čistě jen na vaší chuti. 

Předehřejte si troubu na 230 °C a na plech dejte pečící papír. Celer ještě jednou důkladně promíchejte, aby se obalil směsí koření a olejem a rozprostřete ho na plech. Pečte do té doby, než budou hranolky měkké a zlatavé. V průběhu pečení je dobré je obrátit, aby se propekly stejnoměrně. Hotové celerové hranolky podávejte k masu, s dipem nebo jen tak na chuť místo chipsů.

Tip na dip: do kelímku kysané smetany přidejte trošku soli a drcený česnek nebo kopr nebo pažitku. Můžete také dát směs bylinek, které máte rádi, například provensálské, případně ochutit troškou paprikové pasty (harissa nebo balkánský ajvar).

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *