Recept na nejlepší dýňovou polévku
Napsal Jana Kováčová
Ještě před pár lety byla v Čechách dýňová polévka téměř neznámá, dnes se vaří všude a konzumuje s chutí. Jak ale vybrat recept na nejlepší dýňovou polévku?
Dýně je jemná a delikátní, takže si rozumí s všelijakým kořením. Můžete si ji dochutit muškátovým oříškem stejně jako kari kořením, pokaždé získáte zajímavou a velmi dobrou chuť.
Jak se vaří dýňová polévka
Základem dýňové polévky je dýně (hokaido, máslová i jiná), kterou uvaříte doměkka, rozmixujete na krém, dochutíte a zjemníte kapkou smetany. Na polévku je nejlepší dýně hokaido, protože se nemusí loupat a výsledný krém je krásně oranžový. Pro barvu se dává spolu s dýní vařit i mrkev, případně můžete dát i brambor, aby byla polévka hustší. Hotovou polévku pak obvykle podáváte s krutony, opraženými dýňovými semínky, strouhaným parmezánem nebo se zelenou petrželkou.
Jak uvařit nejlepší “dýňovku”
Jestli chcete zkusit něco netradičního, zkuste polévku z pečené dýně. Budete na ni potřebovat:
- 1 větší dýni hokaido
- kuřecí vývar (může být bujón z kostky)
- 30 g kari koření
- trochu oleje
- 1 malá plechovka kokosového mléka (280 ml)
- čerstvý koriandr
- sůl, pepř, chilli
Nejprve si omyjte dýni, nakrájejte i se slupkou na větší kostky, potřete olejem (olivový, ale ne extra virgin, toho by byla škoda na pečení; může být ale klidně slunečnicový nebo řepkový, jak libo), posypejte kari a chilli kořením a dejte péct do trouby na 180 °C asi na 30 minut, dokud nebude měkká. Upečenou dýni přendejte do hrnce, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Po 5 minutách odstavte, rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte¨podle chuti kokosové mléko a znovu prohřejte. Dosolte, dochuťte pepřem, případně ještě chilli a na talířích posypte nasekaným čerstvým koriandrem.
Pro chladnější zimní dny je tato polévka naprosto ideální, protože zahřeje nejen na těle, ale díky své optimisticky oranžové barvě potěší i duši. Navíc je dýně bohatá na minerály, hlavně zinek, který v potravě bývá dost málo.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023