Recept na octové cukroví

Kromě všem známé klasiky, jako jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, pracny či kokosky, má každá rodina nějaké své oblíbené cukroví, které na vánočním stole nesmí chybět. Pro někoho to je octové cukroví, možná i proto, že jde o cukroví jednoduché a levné.

I když to možná zní trochu divně, do tohoto cukroví se opravdu přidává ocet. Ve výsledku ale vůbec není cítit, ocet během pečení vyvane. V podstatě se jedná o variantu známějšího cukroví vínového nebo šlehačkového, také nakonec chutná hlavně po vanilce.

Octové cukroví

Těsto si připravíte z těchto surovin:

  • 8 dkg hladké mouky
  • 28 dkg hery nebo jiný tuk na pečení
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce octa

Na obalení: moučkový cukr ovoněný vanilkou nebo smíchaný s vanilkovým cukrem.

Do mísy si nastrouhejte tuk, přidejte mouku, žloutek, ocet a podle potřeby vlažnou vodu. Ručně uhnětené těsto nechte uležet v lednici, klidně přes noc.

Druhý den na vále vyválejte z těsta placku o tloušťce asi 2 – 3 mm, z té pak formičkami vykrájejte různé tvary. Octové cukroví pokládejte na plech s pečícím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 10 minut, dokud není zlatavé. Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.

Škebličky

Z octového těsta se dají upéct také škebličky plněné marmeládou, povidly, makovou nebo ořechovou náplní. V takovém případě z těsta vykrajujete středně velká kolečka. Potom dáte asi půl lžičky náplně na jednu polovinu kolečka a druhou přehnete přes náplň. Okraje k sobě stlačte, aby náplň při pečení nevytekla. Přesto se stane že se během pečení škeble rozevřou, ale to není na škodu. Škebličky upečete stejným způsobem a teplé obalíte v cukru.

Ořechovou náplň na škebličky si můžete připravit například tak, že 100g mletých vlašských ořechů,100 g cukru, 1 vejce,1 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu a půl lžičky skořice v misce smícháte dohromady a můžete plnit.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *