Recept na špenátové rizoto
Napsal Jana Kováčová
Pravé italské rizoto je minimalistické: jen z několika ingrediencí vzniká pokrm úžasné chuti. Na druhou stranu Italové kombinují suroviny, které by Čech nikdy sám dobrovolně nespojil. Řekněte sami – rýže a špenát?
Přesto špenátové rizoto patří k oblíbeným pochoutkám a stojí za to ho aspoň jednou vyzkoušet. Protože až ochutnáte, zcela jistě ho zařadíte do rodinného jídelníčku. Například rizoto se špenátem a slaninou je hodně dobrý jednoduchý pokrm krémové konzistence, který můžete připravit nejen pro rodinu k večeři, ale můžete ho podávat i jako teplý předkrm při slavnostnější příležitosti.
Rizoto se špenátem a slaninou
Na toto úžasné italské rizoto si připravte:
- 180 g kulatozrnné rýže
- 200 g listového špenátu
- 80 g uzené slaniny (měla by být pancetta, ale vystačíme si i s anglickou)
- 1 malá cibule
- 4 lžíce oleje (v originále olivový, ale použijte, jaký máte)
- 50 ml bílého vína (jen ovonět, neopít!)
- 1 polévková lžíce strouhaného sýru Grana Padano
- zeleninový vývar
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Špenátové listy opláchněte, nasekejte a v trošce vody poduste. Opravdu stačí asi tak 50 ml vody a dusit při ne příliš vysoké teplotě. Hotový špenát osolte a přidejte trošku pepře. Nyní pokračujte v přípravě rizota. Cibuli nasekejte najemno a osmahněte ji na oleji ve vyšší pánvi. Když je pěkně zlatohnědá, přidejte rýži a opékejte ji asi 2-3 minuty. Potom přidejte slaninu a opékejte další 2 – 3 minuty. Rýži podlijte bílým vínem a duste, dokud se víno neodpaří. Teprve potom přidejte horký zeleninový vývar (asi 4 – 5 naběraček), promíchejte a nechte rýži dusit asi 12 – 13 minut. Na závěr přidejte podušený špenát a pořádně promíchejte. Rizoto odstavte z plotýnky, přimíchejte do něj lžíci strouhaného parmazánu a podle potřeby dosolte. Můžete strouhnout trošku muškátového oříšku, ale není to nezbytné.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023