Zabijácké potraviny, aneb na co si dát v jídelníčku pozor?
Napsal Nikol Blahova
Zabijácké potraviny – dnešní titulek hovoří za vše. Ačkoli vás jídlo udržuje při životě, postupně se jím zabíjíte – a to zvláště tehdy, kdy se stravujete nezdravě. Kromě nezdravého jídla je ale celá řada potravin, kterým by se dalo hravě přezdívat „jed v přímé podobě“. Nenechte se zmást – nejedná se jen o chuťovky v podobě smrtelně nebezpečné ryby známé jako fubu či korejské chobotnice. Mezi zabijácké potraviny se řadí i brambory, na kterých si s chutí smlsnete i několikrát do týdne! A to ještě není zdaleka vše, pokud ale chcete vědět více, pusťte se s chutí do objevování potravin, které se sice tváří nevinně, ale rozhodně tak nevinné nejsou. Kdo by to byl hádal například do rajčat, mandlí nebo kešu oříšků?
-
Korejská chuťovka – sannakji
Hned na začátku si představme skutečnou lahůdku: korejskou chobotnici sannakji. Tahle chobotnice není jedovatá, nebezpečí spočívá v jejích přísavkách, kterými se vám během konzumace může zachytit v krku a prakticky vás tak udusit. Podává se totiž zaživa – chobotnici se pouze useknou chapadla, pokape se sezamovým olejem – a dobrou chuť!
-
Červeňoučká rajčátka – tichý zabiják
Rajčata jsou výborná na jakýkoli způsob. Ať už plněná, v salátu nebo jen tak. Jenže pozor – pokud jsou nedozrálá, obsahují tzv. glykoalkoloidy – nebezpečné látky – jež se postarají o bolest hlavy, žaludku, stejně jako o dýchací potíže či ztrátu citu. Takže zelené nebrat!
-
Muškátový oříšek – je libo halucinace?
Koření se má dávkovat po špetkách. Věřte nebo ne, ale ono to má svůj dobrý důvod a muškátový oříšek se právem řadí mezi zabijácké potraviny, se kterými by se to nemělo přehánět. Obsahuje aromatické látky, které ve větším množství způsobují halucinace či dokonce psychózu. A ta může skončit tragicky.
-
Ryba fubu – právem patří mezi zabijácké potraviny
Slyšeli jste již o legendární japonské lahůdce známé jako raby fubu? Pokud ne, pak si ji připište na seznam potravin, které se jednoduše nejí. Proč? Tato rybička se možná na první pohled tváří neškodně, ale její játra, svaly, vaječníky a kůže tvrdí jasný opak: obsahují totiž jed zvaný tetrodotoxin, který je pro vaší zajímavost 1200x nebezpečnější než kyanid. Věříme, že si tuto lahůdku po přečtení dnešního článku nikdy na talíř nedáte…
-
Brambory – na první pohled neškodná potravina
Brambory mnoho z vás jí i několikrát do týdne. Což o to, když jsou dobře připravené, není na nich absolutně nic špatného. Totéž se ale nedá říct o nazelenalých bramborech, které se pro obsah glykoalkaloidu zařadily mezi zabijácké potraviny. Glykoalkaloid ve větším množství způsobuje slabost, zmatenost, bezvědomí a často i smrtí.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024