Škodí nebo pomáhá? Cukr a vše, co o něm nevíte
Napsal Marks
Pořád se snažíme ho omezit, hledáme ho v potravinách, nenávidíme ho a současně zbožňujeme. Cukr může být zatracován, jak chce, ale pořád je pro naše tělo nejdůležitější zdrojem energie.
Bez cukru by člověk po náročné fyzické aktivitě zkolaboval. Díky cukru umíme odbourat stres, úzkosti a negativní emoce. Na druhou stranu se na cukru můžete stát velmi lehce závislými. Umění je, naučit se využívat jeho dobré vlastnosti a dokázat ho omezit, když je třeba.
Počty s cukrem
Cukr je velmi důležitý pro správnou funkci mozku. Aby fungoval správně, potřebuje denně nejméně 200 g cukrů. Možná se vám zdá, že tolik cukru ani nespotřebujete. Většina lidí ale netuší, kde všude se cukr nachází. Přijímáme jej téměř ve všem, v ranní kávě, v pečivu, v bramborech k obědu, v zelenině i ovoci. Jen pro představu, jedna malá kobliha obsahuje až 25 g cukru. Víte, kolik cukru za den přijmete? A lze ho něčím nahradit, když už tu svou dávku vyčerpáte?
Když je cukru více, je pro lidské tělo dokonce škodlivý. Může vám zvýšit krevní tlak, změní metabolismus, způsobuje i to, že se vaše orgány obalí tukem. Mimo to samozřejmě ztloustnete a navíc se na cukrech stanete závislými. A nejde jen o čokoládu. Jednoduchým příkladem je závislost na jídlu z fastfoodů.
Zdravá náhrada
Mezi nejznámější náhrady cukru patří umělá sladidla, jako jsou aspartam nebo sacharin. Mají sice málo kalorií, na druhou stranu nemají úplně dokonalou chuť.
Pokud nechcete přijít o dobrou sladkou chuť, určitě vyzkoušejte med nebo třtinový cukr. V každém případě ale příjem cukru hlídejte. A pozorujte své chutě. Když vás přepadně večer chuť na sladké, většinou vaše tělo volá po zcela něčem jiném, než jsou bonbony. Obvykle se na vás žene únava, nebo máte nedostatečný příjem bílkovin. Chuť na sladké se sníží také ve chvíli, kdy začnete pravidelně spát a budete si hlídat vyvážený příjem bílkovin, tuků a sacharidů. Doplníte vlákninu a vaše tělo nebude hledat náhražky.
Novinka bez kalorií
Na trhu se objevuje nový typ sladidla, tentokrát ale zcela přirozeného. Jmenuje se stevia rebaudiana. Jedná se o subtropickou rostlinku, jejíž lístky mají vysokou sladivost, ale nula kalorií. Od letošního roku se postupně objevuje i v českých potravinách. Můžete se na semínka rostliny zeptat i v zahradnictví. Dá se pěstovat doma v teple.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Co je Scallion Latte?
03 července, 2024
Tipy na dezerty s vysokým obsahem bílkovin
21 listopadu, 2023