Skvělé špenátové palačinky s lososem
Napsal Jana Kováčová
Palačinky patří k oblíbeným pokrmům malých i dospělých strávníků. Zatímco děti mají raději palačinky sladké, s marmeládou, tvarohem nebo nutelou, starší občas rádi experimentují se slanými náplněmi.
Známou variantou jsou palačinky se špenátem, které si můžete dopřát jako lehký oběd nebo večeři. A stačí k tomu jen špenát připravený tak, jak jste zvyklí si ho dělat k masu, klidně i špenátový protlak. Kulinářským zážitkem a skvělým pohoštěním pro přátele jsou špenátové palačinky s lososem podle následujícího receptu.
Recept na špenátové palačinky
Jsou originální a velice dobré. Zaujmou na první pohled a věřte, že se špenátovými palačinkami sklidíte velký úspěch. Na jejich přípravu potřebujete:
- 200 g čerstvého baby špenátu
- 150 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- trošku soli
- olej nebo máslo na opečení
Z tohoto množství vytvoříte asi 6 palačinek. Těsto si připravíte tak, že všechny suroviny dáte do mixéru (blenderu, smoothie makeru a podobně) a dohladka umixujete. Připravte si středně velkou pánev, rozehřejte na ní trošku oleje nebo másla (ideálně přepuštěného – ghii, protože se nepřepaluje) postupně upečte slabé palačinky. Zbývá jen připravit si náplň z uzeného lososa.
Náplň z lososa a čerstvého sýra
Na náplň si připravte tyto suroviny:
- 150 g čerstvého sýra (Ricotta, Lučina, Philadelphia, Almette)
- 2 lžíce kysané smetany nebo té ke šlehání
- 100 g uzeného lososa
- trošku šťávy z citronu
Lososa si nakrájejte na nudličky. V misce smíchejte sýr se smetanou a šťávou z citronu, přidejte nakrájeného lososa a jestli je to nutné, dochuťte solí a pepřem. Palačinky namažte směsí, srolujte a nakrájejte na centimetrové jednohubky. Na tácku je ještě můžete dozdobit kouskem lososa a lístkem baby špenátu. Můžete si je ale naservírovat i jako lehkou večeři nebo oběd, třeba s miskou zeleninového salátu.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023