Tajemství zdravého života 4. díl
Napsal Marks
Při dietě se nevyhýbejte ani masu. Důležitá je nejen drůbež, ale také zvěřina a mořské plody. V dnešním článku se dozvíte, proč je maso pro náš organismus tak důležité.
Maso, drůbež a zvěřina
Při přípravě živočišných bílkovin je důležité odstranit veškerý tuk (u drůbeže i kůži) a upravit je způsobem, při němž se ještě část tuku ztratí, a nemusíte přidávat další. K vaření používejte pouze syrové suroviny, protože ty zpracované mohou obsahovat mnoho nežádoucích přísad, například sůl a cukr. Vyhýbejte se masu či drůbeži, které je v supermarketech zabaleno do obalu, například výrobky s názvem obalený ve strouhance, maso ve vlastní šťávě a podobně. Vybírejte si pouze bio maso nebo z volného chovu.
Ryby a plody moře
Většinou obsahují méně tuku než živočišné bílkoviny. Kupujte je však co nejčerstvější a vyhýbejte se obalovaným rybám. Při dietě jsou dobré i konzervované ryby, i když nemívají tak vysoký obsah živin. Vždy ale zkontrolujte, jestli nejsou konzervovány v oleji nebo s jinými nežádoucími přísadami.
Ostatní bílkoviny
Bílkoviny jsou obsaženy i v celé řadě dalších potravin. Dobrým zdrojem bílkovin jsou vejce, ale ta obsahují hodně cholesterolu, proto jezte jedno, nebo dvě za týden. Výbornými vegetariánskými zdroji bílkovin jsou tofu a sójové výrobky a také různé druhy fazolí.
Pokud jde o mléko, sýr a ostatní mléčné výrobky, vždy kupujte ty nízkotučné – i když jde o zdroje bílkovin a vápníku, obsahují hodně nasycených tuků.
Maso, které lze konzumovat při dietě, vás nejen zasytí, ale je pro organismus také prospěšné. Navíc je jen malá pravděpodobnost, že se vám brzy přejí, protože ho můžete podle libosti upravovat téměř s čímkoliv. Jen musíte přihlédnout k nutričním a tukovým hodnotám. Ryby a vůbec plody moře byste do jídelníčku měla zařadit minimálně dvakrát až třikrát v týdnu. Opět je lze dochutit různým způsobem.
TIP: nikdy nepoužívejte prášková dochucovadla. Jsou plná náhražek. Nic nenadhradí skutečnou chuť ovoce, zeleniny či sýru.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024