Upečte si chutný borůvkový koláč. Zamilujete si ho
Napsal Jana Kováčová
Kynutý borůvkový koláč s drobenkou je pravděpodobně ten nejlepší moučník, který nám připomíná dětství, prázdniny u babičky a nádherné slunečné dny. Pokud máte borůvky v mrazáku, nebo jste si je zavařili, když jich bylo dost, můžete si vzpomínky na léto (i na dětství) připravit klidně i v zimě.
Můžete vyzkoušet různé borůvkové koláče, ale nakonec se stejně vrátíte k osvědčené klasice. Kynutý koláč s borůvkami a máslovou žmolenkou totiž nic nepřekoná.
Borůvkový koláč jako od babičky
Na tradiční kynutý koláč s borůvkami, jaký si pamatujete z dětství, budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g cukru krupice
- 1 droždí
- 300 ml vlažného mléka
- 1 vejce
- 90 g másla (rozpuštěného a vychladlého)
- špetka soli
- citronová kůra z půlky z citronu
- borůvky (musí jich být opravdu dost, aby pokryly koláč na velkém plechu)
Na drobenku budete potřebovat:
- 120 g másla
- 120 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
Postup:
Droždí si rozdrobíme do hrnku, přidáme trochu teplého mléka, lžičku cukru a lžičku mouky. Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli, strouhanou citronovou kůru a cukr. Do zbytku mléka rozklepneme vejce, promícháme, nalijeme na mouku, přidáme vychladlé rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto (můžete robotem, pokud ho máte), které bude vláčné, hladké, ne příliš tuhé.
Těsto hned roztáhněte na plech, který jste vymazali máslem a vysypali moukou. Na plechu nechte těsto kynout asi 20 minut, potom ho hustě posypejte borůvkami a drobenkou připravenou z másla, mouky a cukru. Pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi půl hodinky.
Správný borůvkový koláč by měl mít slabou vrstvu těsta, takže pokud máte menší plech nebo ho připravujete v kulaté koláčové formě, těsto si rozdělte na dva díly. Silná vrstva těsta se v případě borůvkového koláče opravdu nehodí, ta je dobrá v případě kynutého koláče se švestkami nebo s meruňkami.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023