Vaříme ze suroviny quinoa

Quinoa se řadí mezi superpotraviny a není vůbec divu. Z botanického hlediska jde o plody rostliny merlík čilský, z pohledu nutričního specialisty jde o potravinu naprosto nabitou skvělými látkami prospěšnými našemu zdraví. 

Quinoa patří mezi nemnoho rostlin, obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin, neobsahuje lepek, za to má dostatek vlákniny, která zasytí. Z vitaminů je zastoupena především skupina B (thiamin, riboflavin, kyselina listová), beta-karoten či vitamin C, z minerálů quinoa obsahuje vysoký podíl minerálních látek: vápníku, hořčíku, železa či fosforu.

Jak se vaří quinoa (základní recept)

Quinoa je surovinou pro lenochy. Stačí nějakých 15 – 20 minut a máte ji uvařenou. Jak na to? Budete potřebovat:

  • 1 hrnek quinoy
  • 2 hrnky vody
  • ¼ lžičky soli

Nejprve quinou propláchněte pod proudem tekoucí vody, tím ji zbavíte hořkosti. Do hrnce si nalijte odměřenou vodu a uveďte ji k varu. Osolte ji a nasypejte do ní propláchnutou quinou. Po 15 – 20 minutách se voda zcela odpaří a quinoa je měkká. Takto připravená poslouží k dalšímu použití buď jako příloha nebo například do salátu. Několik tipů použití quinoy vám přinášíme i my.

Jak využít uvařenou quinou

Vařená quinoa se dá využít do slaných i sladkých jídel. Jedním ze způsobů, jak ji zařadit do jídelníčku, je přidat ji jako vložku do polévky, například do hrstkové, ale i do zeleninové a klidně také do gulášové a podobně.

Ti, kdo se stravují zdravěji, s oblibou používají uvařenou quinou do salátů. Stačí připravit si oblíbený zeleninový salát a do něj přidat quinou, případně i sýr, vejce, tuňáka, grilované kuřecí a podobně. Takto sestavený salát je nutričně vyváženým obědem či lehkou večeří.

Z quinoy se dají připravovat jídla na způsob rizota, různé masozeleninové pánve, mohou se z ní ale připravit i sladká jídla. Z rozmixované quinoy si můžete připravit například těsto na palačinky nebo na trhanec. Velmi dobrá je i sladká kaše z quinoy, doplněná čerstvým nebo sušeným ovocem, medem, oříšky a podobně.

 

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *