Výborné recepty z květáku

Napsal

Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá.

Jak udělat kuře na paprice se smetanou

Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji.

Recepty z květáku

Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli!

1. Zapečený květák s pestem

Potřebujete:

  • hlávku květáku
  • 30 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 100 g čedaru
  • 30 g másla
  • 2 lžíce čerstvé petrželky
  • 2 lžíce bazalkového pesta
  • 1 hrstičku parmezánu
  • sůl, pepř

Postup:

Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C.

2. Květákové šťouchané brambory

Potřebujete:

  • 2 větší brambory
  • hlávku květáku
  • 80 ml mléka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci řepkového oleje
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 1 lžíci nasekané petrželky
  • sůl, pepř

Postup:

Květák omyjte pod tekoucí vodou, rozdělte na růžičky a společně s nakrájenými brambory uvařte v osolené vodě. Uvařenou zeleninu sceďte, přidejte k ní máslo, mléko, olej, pažitku a petrželku a vše dobře promíchejte a rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.

Share

Jsem moc ráda, že se mohu podílet na tvorbě tohoto webu. Je mi potěšením připravovat pro Vás články z nejrůznějších oblastí, pro něž čerpám informace ze svých vlastních zkušeností. Nejraději mám články na téma vztahů, módy, krásy a bytového designu. Psaní článků je mou vášní a třetím rokem i největším koníčkem. Jsem ráda, že se o to můžu s Vámi podělit :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *