Výborné recepty z květáku
Napsal Nikol Blahova
Recepty z květáku udělají radost nejen těm, kteří se ze zásady vyhýbají masu, ale i těm, kteří si jej oblíbili pro jeho typickou šťavnatou chuť. Na květáku si pochutnají i děti, které jiné druhy zeleniny odmítají. Předností květáku není jej jeho chuť, ale především obsah bohatý na vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, železo, zinek, selen, hořčík) i vlákninu, která je pro naše zdraví potřebná a důležitá.
Určitě i vy máte oblíbené recepty z květáku, který se dá v kuchyni využít na nespočet chutných a lákavých způsobů. Můžete jej vařit, smažit nebo jej použít jako náplň například do žampionů, což je pokrm, který se na našich stolech objevuje stále častěji.
Recepty z květáku
Jestliže i vy milujete květák na jakýkoli způsob, pak si nenechte ujít náš dnešní článek. Připravili jsme pro vás zajímavé recepty, kde tato zelenina vyšlechtěná z divoké brukve hraje hlavní roli!
1. Zapečený květák s pestem
Potřebujete:
- hlávku květáku
- 30 g hladké mouky
- 400 ml mléka
- 100 g čedaru
- 30 g másla
- 2 lžíce čerstvé petrželky
- 2 lžíce bazalkového pesta
- 1 hrstičku parmezánu
- sůl, pepř
Postup:
Květák důkladně umyjte, osušte a rozdělte na růžičky. Vložte je do osolené vody a nechte vařit cca 5 minut. Po uvaření růžičky sceďte a nechte okapat. Na pánev dejte rozpustit máslo, na kterém následně orestujte mouku a za stálého míchání přidejte mléko. Povařte asi 10 minut s občasným promícháním. Omáčku ochuťte solí a pepřem, sundejte z ohně a vmíchejte větší část čedaru, petrželky a pesta. Růžičky květáku uložte do zapékací mísy, přelijte omáčkou a zasypejte zbylým množstvím čedaru a parmezánu. Pečte 20 minut při 200°C.
2. Květákové šťouchané brambory
Potřebujete:
- 2 větší brambory
- hlávku květáku
- 80 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci řepkového oleje
- 2 lžíce nasekané pažitky
- 1 lžíci nasekané petrželky
- sůl, pepř
Postup:
Květák omyjte pod tekoucí vodou, rozdělte na růžičky a společně s nakrájenými brambory uvařte v osolené vodě. Uvařenou zeleninu sceďte, přidejte k ní máslo, mléko, olej, pažitku a petrželku a vše dobře promíchejte a rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023