Vyzkoušejte tajemství chutě kurkumy
Napsal Marks
Toto ne moc známé a používané koření znal i Marco Polo. Kurkumovník, botanicky kurkuma pravá (dlouhá), je velmi stará kultovní rostlina z jihovýchodní Asie. Nyní se nejvíce pěstuje v Indii, Číně, na Jávě a Filipínách. Do Evropy mletou kurkumu dovážely velbloudí karavany jako „indický šafrán“. Ještě dnes nosí vesničané suchý oddenek jako amulet k ochraně před zlými duchy.
Nesnese naši zimu
Jde o vytrvalou bylinu s dužnatými kořenovými oddenky, podobnými zázvoru nebo kosatcům. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy otevírají.
Pěstování kurkumy je v našich podmínkách snadné na světlém okně v bytě nebo přes léto i v nevytápěném fóliovníku, ovšem rostlina nesnese naši zimu.
Jemné žluté koření
Oddenek kurkumy obsahuje žluté barvivo, které se na rozdíl od pravého šafránu dokonale rozpouští v tucích, a velké množství silic, kterými se aromatizují pokrmy. Na prášek rozemletá kurkuma je nezbytnou součástí směsi kari koření. Obarví polévky, rýži, máslo, sýry, tuky i hořčici na žádanou barvu. Kuře potřené práškem z kurkumy rozmíchaným v trošce oleje získá lákavou, vypečenou kůrčičku.
Kurkuma je také léčivá
V lidovém léčitelství se uplatňuje při žaludečních a žlučníkových chorobách, zvyšuje tvorbu žluči a povzbuzuje chuť k jídlu. Účinné látky pomáhají při dyspepsii. Látky v kurkumě jsou velmi jemné a nedráždivé, mohou jí kořenit i nemocní, kteří se musí vyhnout pepři a dráždivým kořením. Vždy je třeba dávky koření nejprve opatrně vyzkoušet.
Kurkumový oddenek lze také čerstvý nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru. Pro úplnost přidáváme také jeden zaručený recept s kurkumou.
Indická vaječná omeleta
Potřeby : 6 vajec, ½ lžičky mleté kurkumy, 3 lžíce šťávy u cibule, sekaná petrželová nať, 1 chilli paprička, sůl, tuk na vymaštění plechu nebo mísy.
Postup : Cibulovou šťávu získáme protlačením v lisu na česnek. Se šťávou rozšleháme žloutky, přidáme petrželku, papričku, kurkumu a sůl. Do hladké hmoty vmícháme pevný sníh z bílků. Vlijeme do vymaštěné zapékací mísy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme tak dlouho, až se omeleta „zdvihne“ a ztuhne, přibližně půl hodiny. Musí však zůstat kyprá. Podáváme ji horkou na předehřátých talířích jako svačinu nebo jako výživnou snídani s tmavým pečivem.
Recommended Posts
8 receptů na vánoční koktejly, se kterými zabodujete
03 prosince, 2023
Recept na domácí langoše: Čím je ozvláštnit?
27 října, 2023