Zajděte si pro zdraví
Napsal Marks
Vypravte se do nejbližší zeleniny a určitě tam najdete velký výběr sezónní zeleniny, která posílí vaši imunitu a pomůže vám dopracovat se k vysněné postavě. Nevěříte? Čerstvá zelenina pomůže jak vašemu zdraví, tak i ke štíhlému tělu.
Když vám maminka říkala, že máte jíst zeleninu, protože je zdravá, měla naprosto pravdu. Čerstvá zelenina obsahuje výživné látky, které vaše tělo potřebuje, aby bylo zdravé a správně fungovalo. Nabízím vám přehled zeleniny, kterou seženete po celý rok. I teď v zimě.
Květák
Vysoký obsah kyseliny linoleové v květáku ochraňuje tělo před rizikem srdečního infarktu. Obsahuje vitamíny B a C a nerostné látky. Je lehce stravitelný, proto je součástí mnoha diet.
Bílé zelí
Zelí je zdrojem velkého množství vitaminů a stopových prvků, které z něj dělají multivitaminovou bombu. Zelí je nejen lehce stravitelné, ale zabraňuje i stárnutí buněk.
Salát
Hořčík ze salátu posílí vaše nervy i svaly. Salát vám dodá i železo, abyste měla dobrý krevní obraz, a betakarotén pro obranný systém organismu. Je tradičním prostředkem k povzbuzení trávení a činnosti střev.
Mrkev
Je všeobecně známo, že mrkev obsahuje betakarotén, který je dobrý pro oči i pokožku. Dodá tělu vitaminy A, B a C a množství minerálních látek. Mrkev snižuje hladinu cholesterolu v krvi a přechází zácpě. Když budete jeden den držet mrkvový půst a pít během něj jen mrkvovou šťávu, netoxikujete si tím játra.
Česnek
Alicin obsažený v česneku zabíjí škodlivé bakterie v trávicím traktu. Využívá se jako lék proti rýmě, kašli i dýchacím těžkostem. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Deně byste měla sníst jeden stroužek česneku.
Červená řepa
Řepa zásobuje tělo křemíkem, který působí proti celulitidě a tvorbě vrásek. Obsahuje jód, kobalt a doporučuje se při odtučňovacích kúrách i při onemocnění jater. Je výživná, posiluje organismus a pomáhá při léčbě chřipky.
Na závěr jedna zajímavost. Víte, že rajčata obsahují látku lykopen, která ochraňuje srdce a cévy? Na snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu v krvi postačí vypít denně jednu sklenici rajčatové šťávy. Lykopen se na rozdíl od jiných účinných přírodních látek vařením neznehodnocuje.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024