Polévky plné vitamínů. Které to jsou a co obsahují?
Naše babičky dobře věděly, jak velké bohatství skrývají poctivě uvařené polévky. Že taková slepičí polévka uzdraví tělo i duši. Rčení, že polévka je grunt, platí i dnes. Důvody, proč jsou polévky zdravé, jsou docela jasné. Nejen vývary, ale i krémové zeleninové či...
Čtěte více
Vaříme ze suroviny quinoa
Quinoa se řadí mezi superpotraviny a není vůbec divu. Z botanického hlediska jde o plody rostliny merlík čilský, z pohledu nutričního specialisty jde o potravinu naprosto nabitou skvělými látkami prospěšnými našemu zdraví. Quinoa patří mezi nemnoho rostlin, obsahující všech 9 esenciálních aminokyselin,...
Čtěte více
Chutné pokrmy z dýně hokaido
Právě teď je ta doba, kdy poslední dýně sklízíme ze zahrádek a sháníme recepty na jejich další využití. Nejde jen vařit dýňovou polévku. Dýně hokaido je pravděpodobně nejoblíbenějšm druhem pro vaření, protože je v té správné velikosti pro snadnou manipulaci. A úplně...
Čtěte více
Recept na bramboračku s čerstvými houbami
Těžko bychom v české gastronomii našli lidovější polévku, než je bramboračka. Má typickou zeleninovou chuť, je sytá, protože se do ní dává opravdu hodně brambor a zeleniny a navíc ještě jíška, ale když do ní přidáte čerstvé houby, je to neskutečná dobrota. ...
Čtěte více
Hrášková polévka – recept
Polévka z čerstvého hrášku patří k těm hodně oblíbeným, a o kupodivu i mezi dětmi. Nádherně zelený chutný krém doplněný o krutonky z bílého pečiva může být lehkým letním obědem stejně, jako zimní večeří, co skvěle zasytí i zahřeje. V zimě se,...
Čtěte více
Sezónní recept – bublanina s ovocem
Bublanina je docela jistě nejoblíbenějším letním moučníkem s ovocem. Je to nejen proto, že se peče s letním ovocem, jako jsou třešně, višně, jahody, borůvky nebo třeba rybíz, důvodem velké obliby je hlavně fakt, že bublanina s ovocem je moučník lehký, nadýchaný...
Čtěte více
Jak na domácí krtkův dort
Tento dort býval na konci minulého století velmi populární a nesměl chybět na žádné dětské oslavě. Obvykle se koupila krabice se směsí na jeho přípravu a spolu s dalšími ingrediencemi nebylo nijak těžké si ho připravit, i když jste nebyly právě dokonalé...
Čtěte více
Recept na rychlý rebarborový koláč
Rebarbory je v létě na zahrádce dost a koláče z ní patří k těm velmi oblíbeným. Díky své osvěžující nakyslé chuti se do moučníků opravdu hodí. A jistě každá hospodyňka má svůj zaručený postup, jak ten nejlepší rebarborový koláč upéct. Obvykle se...
Čtěte více
Recept na kuskus
Kuskus jsme si oblíbili díky dovoleným v Egyptě, Maroku a dalších severoafrických zemích. O to víc, když vyšlo najevo, jak jednoduše se kuskus připravuje. Žádné dlouhé vaření, jen spařit horkou vodou a nechat odstát. Kuskus je do kuliček omletá krupice z pšenice,...
Čtěte více
Recept na špenátové rizoto
Pravé italské rizoto je minimalistické: jen z několika ingrediencí vzniká pokrm úžasné chuti. Na druhou stranu Italové kombinují suroviny, které by Čech nikdy sám dobrovolně nespojil. Řekněte sami – rýže a špenát? Přesto špenátové rizoto patří k oblíbeným pochoutkám a stojí za...
Čtěte více