Jednoduchý recept na originální dort Pavlova
O původ tohoto dortu se přetahují Austrálie s Novým Zélandem, jméno ovšem zcela jistě získal po slavné ruské tanečnici. Přestože dort vypadá jako obrovská sněhová pusinka, originální dort Pavlova má vnitřek měkký, tak trochu jako bonbóny marshmallows. Aby se dort povedl, je...
Čtěte více
Recept na chutnou hráškovou polévku
Hrách patří mezi naše základní potraviny už po staletí. Přesto se postupem času z našich talířů vytratil a nahradil ho mladý zelený hrášek. A tak vedle klasické hrachové polévky plné česneku a majoránky vaříme i polévku hráškovou, obvykle v podobě hráškového krému....
Čtěte více
Recept na skvělý rýžový nákyp
Říkat, že rýžový nákyp je skutečná pochoutka, někomu, kdo má zkušenost jen ze školní nebo táborové jídelny, je dost odvážné. Přesto je to pravda. Rýžový nákyp skutečně může být jídlo, na které se celá rodina těší, stačí jen ho správně připravit. Úspěch...
Čtěte více
Tipy na rychlé a snadné pohoštění pro návštěvu
Nemám ráda nečekané návštěvy, ale když přijdou, jsem k nim pochopitelně stejně pohostinná jako k těm, na které mám čas se připravit. Asi to máte stejně. Největší problém vždy nastává s tím, co připravit na stůl z toho, co právě máte doma,...
Čtěte více
Co je vitariánství a jaké má výhody
Možná jste toto slovo ještě neslyšeli, možná tento alternativní způsob stravování znáte pod anglickým názvem raw food. Jedná se o konzumaci živé neboli syrové potravy, případně upravené při teplotě maximálně 42 °C. Jen tak si potraviny (samozřejmě rostlinné) mohou zachovat všechny nutriční...
Čtěte více
Recept na nejlepší celerové hranolky
Jestli hledáte zdravější alternativy oblíbených dobrot do svého jídelníčku, určitě jste už přemýšleli i nad tím, čím nahradit bramborové hranolky. Hlavně ti, co omezují příjem sacharidů (carbohydrátů) ve stravě, stále častěji volí jako přílohu i zdravé “zobání” zeleninové hranolky. A jedny z...
Čtěte více
Italská polévka minestrone – recept
Asi není ve světě známější a oblíbenější italské polévky. Minestrone je v italské gastronomii totéž, co v ruské boršč – polévka, která se sice liší podle lokality, ale dá se považovat za pokrm vskutku národní. Minestrone je polévka ze zeleniny, luštěnin a...
Čtěte více
Recept na domácí tiramisu
Když se v Čechách řekne domácí tiramisu, často jde o tuzemskou variaci na typický italský moučník z mascarpone, kávy a piškotů, který dobyl celý svět. Jeden známý šéfkuchař řekl, že Češi jsou mistry náhražek. U tiramisu je to, bohužel, velká pravda. Místo...
Čtěte více
Pokrmy z cizrny
Cizrna je lehce stravitelná luštěnina s lehce oříškovou chutí. Kromě bílkovina a důležité vlákniny obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty zpomalující stárnutí a snižující špatný cholesterol v krvi. S cizrnou se nejčastěji setkáte v orientální a v asijské kuchyni. Díky své neutrální chuti...
Čtěte více
Nejlepší recepty na sekanou
Základem nejlepších receptů na sekanou je mleté maso smíchané půl na půl vepřové a hovězí. Vepřové by mělo být prorostlejší, aby dodalo šťávu. Jestliže melete do pečeně vepřové libové, je dobré buď semlít i kousek špeku nebo slaninu nakrájet na kostičky a...
Čtěte více