Zeleninové rolky z rýžového papíru

Napsal

Skvělá svačinka, která rychle zažene hlad. Příprava zabere 35 minut.

Pro dvě osoby potřebujete

8 listů rýžového papíru ( o průměru 16 centimetrů, asi 40 gramů)
Jednu salátovou okurku (a asi 70 gramů)
Jednu malou mrkev
Jeden stonek celeru
Jedna jarní cibulka
Čtvrt svazku koriandru nebo hladké petrželky
Čtyři tyčinky surimi (červené krabí tyčinky)
Jódová sůl
Pepř
Špetka cukru
Jedna až dvě lžíce citrónové šťávy
Sladkokyselá chilli omáčka

Postup

Rýžový papír rozložíme po dvou vedle sebe na vlhkou utěrku, poškorpíme vodou a přikryjeme opět vlhkou utěrkou. Necháme asi 10 až patnáct minut uležet, aby papír změkl a dal se lehce tvarovat.
Mezitím očistíme zeleninu, umyjeme a popřípadě oškrábeme. Okurku podélně rozpůlíme a čajovou lžičkou odstraníme jadérka. Pak nakrájíme mrkev, celer a okurku na krátké, tenké proužky. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky.
Koriandr nebo petrželku opláchneme, osušíme a lístky otrháme. Surimi osušíme a rozkrojíme podélně na dvě poloviny.
Zeleninu a lístky bylinek smícháme, opepříme a osolíme. Přidáme cukr a citrónovou šťávu.
Na spodní polovinu rýžového papíru rozložíme vždy čtvrtinu zeleninové směsi a dvě polovinu surimi. Nejprve přes náplň překlopíme spodní konce, potom nad ně obě boční strany. Od spodní části pevně srolujeme.
Hotové rolky rozložíme na dva talíře a podáváme s chilli omáčkou.

RADA : Do doby, než budete připravené zeleninové rolky podávat, mějte je přikryté navlhčenou utěrkou a uschovejte v chladu.

TIP : Rýžový papír, koriandr a chilli omáčku najdete v asijských prodejnách nebo v asijském oddělení v dobře zásobovaných supermarketech s bohatým výběrem.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *