Zelí – křupavé vitaminy po celý rok
Napsal Marks
Jaká to příjemná vůně. Rozkrojíte-li kterýkoliv druh zelí, téměř každý vzápětí zavoní příjemným aroma, které přímo vybízí k tomu, aby se tato zelenina stala pevnou součástí vašeho jídelníčku. Kromě lahodné chuti, kterou dokáže vykouzlit každá trochu zkušenější hospodyně, obsahují hlávky zelí i spoustu vitaminu C, vitamin B a důležité minerály.
Bílé zelí
Ze všech druhů zelí obsahuje právě tento nejvíce vitaminu C. Mějte na paměti, že letní druhy jsou nejvhodnější v syrovém stavu, nejlépe do zeleninových salátů. Podzimní druhy telí se hodí pro nadívání a dušení nebo se zpracovávají na kysané zelí.
Červené zelí
Existují desítky způsobů přípravy. Už jste zkusily povařit nakrájené červené zelí s trochou červeného vína a nakrájenými jablky? Musíte ovšem zjemnit tuto směs trochou kopru a octa. Doporučujeme jako ideální přílohu k pečené kachně a ke zvěřině.
Čínské zelí
Patří ke druhům zeleniny, které mají snad vůbec nejnižší energetickou hodnotu. Jako dietní jídlo se hodí i proto, že nevyvolává žaludeční potíže. Výhodou čínského zelí (jinak také pekingského) je to, že není třeba vykrajovat žádný košťál, spotřebuje se tudíž beze zbytku. Používají se zelené i bílé části hlávky. Nejlépe chutná v syrovém stavu, nakrájené do zeleninového salátu. Tužší, bílé části lze i krátce podusit, doba dušení by ale neměla překročit 10 minut.
Kapusta
Kapusta obsahuje uhlovodany a vitamin A. Má výraznou chuť, výborně se hodí do dušených jídel i jako závitky. Ty můžete plnit například ochuceným mletým masem. Z dušené kapusty připravují mnohé hospodyňky pyré tak, že její listy rozmixují s vařenými brambory. Dobře se hodí pro udržení štíhlé linie.
Ledová salát
Je velmi křehký a dobře se hodí do syrových salátů. Můžete vyzkoušet množství kombinací podle vlastní chuti – od salátů ovocných až po zeleninové, nebo třeba s kousky pečeného kuřete. Málokdo ledový salát krájí, skuteční odborníci trhají jeho bohatě tvarované listy na menší kousky.
Kadeřavý salát
Obměnou hlávkového salátu je barevně zajímavá odrůda listového salátu lollo rosso. Pěstuje se i ve světlé variantě pod názvem lollo biondo. Rosso znamená italsky červený, biondo světlý. Nevytváří hlávku, ale volnou růžici se zkadeřenými listy. Stejně jako ostatní druhy listových zelenin má nízkou energetickou hodnotu, a proto se hodí pro různé diety. Z minerálních látek obsahuje zejména draslík, vápník, fosfor, železo a hořčík. Nejlepší je právě sklizený kadeřavý salát nebo ten dodaný na trh nejkratší cestou.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024