Zelí zeštíhluje i uzdravuje 1. díl
Napsal Marks
Oblíbený pokrm našich předků se považuje za tajný tip, jak projít zimou bez nadbytečných kilogramů a zároveň posílit obranyschopnost. Inspirujete se a uvařte si něco dobrého.
Opět je tady jeho čas – zelí ve všech variacích. Na trhu ho sice najdeme po celý rok, ale častěji bychom ho měli konzumovat hlavně v zimním období. A to z důvodu, že košťáloviny jsou jedním z největších dodavatelů vitaminů, posilují imunitu a chrání nás před nejrůznějšími infekcemi. A bez výjimky všechny druhy zeštíhlují: 100 gramů obsahuje jenom asi 25 kalorií.
Bílé zelí – udrží tuk a nachlazení v uctivé vzdálenosti
Vědci zjistili, že stejně jako bílé zelí, také špičaté zelí a růžičková kapusta obsahují všechny vitaminy, kromě jiného vitaminu C, potřebné nejen v zimním mrazivém období. Jedno zelné jídlo týdně dodá tělu odpovídající nutnou obranyschopnost, kterou potřebuje proti případným infekcím. Bílé zelí se kromě toho považuje za vynikající zeštíhlující prostředek – jeho vysoký obsah draslíku má totiž odvodňující účinky.
Extra tip:
Když se bílé zelí zpracovává na kysané, jeho účinky se ještě zesilují – zejména, když je konzumujeme syrové. Povzbuzuje tak trávení a odvodňuje, takže se z těla mohou vylučovat škodlivé látky. Tato výtečná pochoutka si dnes znovu podmanila svět těch nejlepších kuchařů a je v módě i u lidí, kteří se vědomě stravují zdravě.
Kadeřávek – nejlepší ochrana od chřipky až po osteoporózu
Je úžasně účinný proti mnoha nemocem. Hlavní přednosti.
– Prevence rakoviny – žádná jiná zelenina neobsahuje více karotenoidů
– Zdroj energie – kyselina folová zahání únavu a zvyšuje koncentraci, niacin probouzí
– Prevence osteoporózy – vysoký obsah vápníku upevňuje kosti
– Posílení obranyschopnosti – vitaminy A, C a E tvoří trojici, která se uplatňuje v boji proti volným radikálům. Kromě toho kadeřávek dodává železo důležité pro krvetvorbu.
Extra tip:
Tato zelenina chutná jenom dobře uvařená, bohužel to je na úkor vitaminů. Abychom jich zachovali co nejvíce, měli bychom ji vařit v tlakovém hrnci asi 30 minut.
Recommended Posts
Jaké jsou gastronomické trendy roku 2024?
20 října, 2024
Umělá inteligence ve zdravotnictví: Diagnostika a léčba budoucnosti
09 července, 2024