Zelí zeštíhluje i uzdravuje 1. díl

Napsal

Zelí zeštíhluje i uzdravuje 1. dílOblíbený pokrm našich předků se považuje za tajný tip, jak projít zimou bez nadbytečných kilogramů a zároveň posílit obranyschopnost. Inspirujete se a uvařte si něco dobrého.

Opět je tady jeho čas – zelí ve všech variacích. Na trhu ho sice najdeme po celý rok, ale častěji bychom ho měli konzumovat hlavně v zimním období. A to z důvodu, že košťáloviny jsou jedním z největších dodavatelů vitaminů, posilují imunitu a chrání nás před nejrůznějšími infekcemi. A bez výjimky všechny druhy zeštíhlují: 100 gramů obsahuje jenom asi 25 kalorií.

Bílé zelí – udrží tuk a nachlazení v uctivé vzdálenosti

Vědci zjistili, že stejně jako bílé zelí, také špičaté zelí a růžičková kapusta obsahují všechny vitaminy, kromě jiného vitaminu C, potřebné nejen v zimním mrazivém období. Jedno zelné jídlo týdně dodá tělu odpovídající nutnou obranyschopnost, kterou potřebuje proti případným infekcím. Bílé zelí se kromě toho považuje za vynikající zeštíhlující prostředek – jeho vysoký obsah draslíku má totiž odvodňující účinky.

Extra tip:

Když se bílé zelí zpracovává na kysané, jeho účinky se ještě zesilují – zejména, když je konzumujeme syrové. Povzbuzuje tak trávení a odvodňuje, takže se z těla mohou vylučovat škodlivé látky. Tato výtečná pochoutka si dnes znovu podmanila svět těch nejlepších kuchařů a je v módě i u lidí, kteří se vědomě stravují zdravě.

Kadeřávek – nejlepší ochrana od chřipky až po osteoporózu

Je úžasně účinný proti mnoha nemocem. Hlavní přednosti.
–    Prevence rakoviny – žádná jiná zelenina neobsahuje více karotenoidů
–    Zdroj energie – kyselina folová zahání únavu a zvyšuje koncentraci, niacin probouzí
–    Prevence osteoporózy – vysoký obsah vápníku upevňuje kosti
–    Posílení obranyschopnosti – vitaminy A, C a E tvoří trojici, která se uplatňuje v boji proti volným radikálům. Kromě toho kadeřávek dodává železo důležité pro krvetvorbu.

Extra tip:

Tato zelenina chutná jenom dobře uvařená, bohužel to je na úkor vitaminů. Abychom jich zachovali co nejvíce, měli bychom ji vařit v tlakovém hrnci asi 30 minut.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *